31 Temmuz 2013 Çarşamba

Hidrolik Asansör Ölçü ve Boyutları

Hidrolik Asansör Ölçüleri - Proje

Panoramik Asansör Kabin Modelleri ve Çizimi

Panoramik Asansör Kabin Modelleri

Panoramik Asansör Kabin Modelleri ve Çizimi
Panoramik asansörler açık havada, alışveriş merkezlerinde, tren istasyonlarında vs başarıyla monte edilebilmektedir. Panoramik asansörün en büyük özelliği yan ve arka cephelerinin tamamen camdan üretilmesidir. Cazip tasarımları, müşteri beklentilerini ve kullanıcıların kullanım keyfini eşsiz bir şekilde birleştiren özel bir çözümdür. Görsellik açısından asansör tasarımından elde edebileceğinizin en iyisidir.
Bina mimarisine uygun olarak Tahrik düzeni elektrik ve hidrolik yapılabilmektedir. panoramik asansörler 4 kişiden 21 kişiye kadar çeşitli kapasite ve 0,63 m/sn hızdan 2,5 m/sn hıza kadar çıkabilen özelliklere sahiptirler.
Yüksek hız ve konfora aşırı dikkat edilen binalarda frekans kontrollü hız kontrol üniteleri kullanılmaktadır. Frekans kontrollü sistemler konfor ve hassasiyetin yanında %45 elektrik tasarrufu sağlar.


 Panoramik Kabinler

Panoramik kabinler dramatik bir tasarım için özel bir fırsattır. Benzersiz bir görsel algılamayla heyecan uyandırırlar. Emniyet ve çevre gereksinimlerinin karşılanabilmesi için tasarımın başlangıç safhalarına ayrı bir özen gösterilir.




Bir estetik harikası, binanızın mimarisine ayrı bir özellik katan panoramik kabinler her bina için ayrı ayrı tasarlanır. Kabinin cam ile çerçevelenmiş olması kullanıcısına ayrı bir ferahlık vermekte ve insanlar kapalı bir kabin yerine panoramik kabinleri tercih etmektedir. Bina mimarisine uygun olarak yuvarlak, kare, üçgen ve köşeli kabinler tasarlanabilir. 0,63 m/sn hızdan 2,5 m/sn hıza kadar değişik hızlar kullanılabilir. Kabin kaplaması laminat veya krom-nikel yapılabileceği gibi tüm çizgiler hayalleriniz ile sınırlıdır. Kapılar yarı otomatik olabileceği gibi genelde bu tip asansörlerde otomatik kapılar kullanılır. Otomatik kapılar krom-nikel kaplı veya cam panel şeklinde yapılabilir.





Kabinin yan panelleri, paslanmaz, laminen, dekopal malzeme veya komple cam, kapı pervazlarıve kabin köşeleri zengin bükümlü paslanmazdır. Tavan, projeye göre lazer kesim, spot veya müşteri isteğine göre özel uygulama yapılabilir. Tabanı, tek parça veya parçalı granit, PVC kaplama veya özel işlemli paslanmaz malzeme olabilir. Camları, normal veya temperli, renkli veya naturel, 4+4, 5+5 veya 6+6 lamine cam ebadına göre tek parça veya çok parçalı olarak uygulanır. El pervazı, projeye göre silindirik veya köşe bükümlü, çok nokta destekli paslanmaz çelikten yapılır. Dıştan görünümü ise, isteğe göre ışıklandırma, dekoratif aydınlatma şeklinde yapılır. Projede dışarıdan görünen istenmeyen yüzeyler paslanmaz kaplanır.




Panoramik kabinlerin istenilen modellere göre kabin çeşitleri binaların dekorasyonuna uygunluk katacak şekilde yapılabilirler. Panoramik kabinler, genel olarak hidrolik asansörlerde kullanılırlar. Kabinlerin yapılış modelleri çok çeşitlidir. Bu nedenle kesin olarak bir modelden söz etmek yanlış olacaktır. Kabinlerin çıkıntı kısımlarını “mantar” olarak adlandırmak mümkündür. Piyasanın genel yaklaşımı bu yöndedir. Mantar şekillerine göre kabinler şekillenir.



Araç Asansör Ölçüleri | Araç Asansör Projesi

Günümüz de artış gösteren araç sayısı otopark ihtiyacını ortaya çıkartmıştır.
Binalarda otopark için yeterli alan ayrılmadığı için,  binaların alt bodrum katları veya üstü otopark kullanımı için kullanılmaya başlanmıştır.
2000 Kg- 3000 Kg veya daha üstü kapasiteli olabilen araç asansörleri  binaların üstünü ve bodrum katlarının otopark olarak kullanım olanağı sağlamaktadır.


Araç asansörlerinin kapıları tam otomatik veya çarpma kapı diye anılan yarım otomatik olarak yapılmaktadır. Bazı uygulamalarda araç asansörlerinde iç kabin kapısı kullanılmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken eğer yapılacak asansör  Asansör Yönetmeliği kapsamında kapalı kabin olarak tasarlanmışsa kabin kapısı zorunludur.
Yarı açık platform şeklinde ise makineler sınıfına girdiği için uygulayıcıların imalat esnasında Makine Emniyet Yönetmeliğini dikkate almaları gerekmektedir.
Araç asansörleri Hidrolik veya Elektrikli palangalı olarak yapılmaktadır. Araç asansörlerinde en uygun ve sorunsuz çözüm Hidrolik olarak yapılmasıdır.
Aşağıda bilgi amaçlı olarak araç asansörlerinin ölçüsü verilmiştir.
Kuyu Genişliği : 3200 mm
Kuyu Derinliği : 5200 mm
Kabin Genişliği:2500 mm
Kabin Derinliği : 4600 mm
Uygulayıcılar araç asansörü  projelendirilmesi yaparken araçların genişliklerini dikkate almalı ve proje aşamasında bunlara dikkat etmelidirler.

Hidrolik Araç Asansörleri Uygulama Kriterleri

Hidrolik Araç Liftleri Uygulama Kriterleri:

1--En az 2 adet 125 mm ray

2--4x1 tonluk Tampon(Hesaba bağlı) 

3--Asansörün katlarında(BK,ZK) platform hemen önüne kat kapısı olarak giriş ve çıkış için kapı yapılması gerekir.Bu kapılar olarak  hareketli(kremayerli-menteşeli yada sürgülü olarak açılıp kapanmalıdır. Bu kapılara emniyet sistemi olarak sviç bağlanacak ve ancak sviç kapandığında asansör hareket edecektir.

4--Asansör platformu üzerine kabin kapısı olarak menteşeli(tek açılır veya çift açılır-barmen kapı) kapı yapılması gerekir.Bu kapılara yine sviç bağlanacak ve sviç kapandığında asansör hareket edecektir.

5--Platform üzerinde giriş ve çıkış için  kabin kapısından önce 2 adet nokta 2 fotoseli yada boy fotoseli  takılması uygun olacaktır.

6--Platform üst çizgisinden alta doğru 70 cm uzunluğunda etek sacı yapılması gerekir.

7--Asansör kuyusunun içi yada platform düşey düzlemi,düşey düzlem boyunca 30x30 mm profil üzeri hasırla-çesan ile düzlemsel olarak kapatılması-siyah yağlı boya ile boyanması uygun olacaktır.

8--Katlarda Platform şasesinin giriş ve çıkış dışında kalan iki tarafının etrafının 30x30 mm kare profil ve 15x15 cm kare gözeli 5 mm kalınlıklı çelik hasır ile kapatılıp-siyah yağlı boya ile boyanması gerekir.

9---Platform hidrolik pompa grubu ile a)-Makaslı olarak b)-2 adet düz veya teleskopik silindir ile 2 noktadan c)-4 adet düz veya teleskopik silindir ile 4 noktadan kaldırma düzeni sahip olması  gerekir.

10--Kaldırmada-indirmede nihai kesiciler(sviçlerin) bulunması gerekir.

11--Platform altına 4 adet tampon konulması gerekir.

12--Asansör Sistemleri kabinin ani olarak aşağı doğru çakılmasını önlemek için Elektrikli Asansörlerde halat kopmasına karşı paraşüt(raylarda kazıklama) sistemi-Hidroliklerde boru kopma valfi ile emniyete alınmış olmalıdır.

13-- Vinç motoru ile tahrik edilen Elektrikli asansörlerde halatların asansör motorunun gücü ile sınır değerden sonra çekmeye çalıştığında kopmasına karşı, halat sınır değere geldiğinde elektriğin kesilmesini sağlayan mekanizmanın olması gerekir.

14--Butonlar:
1--Platform üzerinde,
2--en alt kat için
3--en üst kot zemininde kat butonları olarak  (hareket+stop+alarm) düğmelerini bulunduran buton levhası bulunması gerekir.

15-- Yine 3 adet(platform üzeri+alt kot+üst kot da) 60x40 cm pleksiglas yada metal levha üzerine Platformda İnsan taşınması yasaktır-Eşik bölgesidir yaklaşmayınız--Platform alanına görevliden başkasının  girmesi yasaktır ifadeli emniyet levhaları bulunması gerekir.  

17--Platform kenarı duvarında mantar stop ve vaviyen anahtarlı Platform alanın-kuyu alanının  aydınlatmasının sağlayan aydınlatma tesisatının olması gerekir.

18--Araç Asansörü Ruhsat Başvurusunda Firmanın ve Kullanılan ekipmanın CE Belgeleri dosyasında olması gerekir.

19-- 3 Adet proje ve normal asansör için istenen belgeler olması gerekir.

20--Dosyasında Risk analiz raporu olması gerekir.

21-- Araç Asansörleri için Min 40 cm kuyu dibi gerekebilir.  

22--Ayrıca Araç Asansörleri için Araç yüksekliği  181 cm uygun olabilir

Paket Asansör Sistemleri

Paket Asansör Çözümleri
Paket Asansör Sistemleri Paket Asansör Fiyatı

makine daireli, makine dairesiz ve hidrolik paket asansör seçenekleriyle esnek, ekonomik ve hızlı çözümler yaratmaktadır.
Globalleşen bir dünya ve yoğun rekabetin yaşandığı pazarlarda artık firmaların tüm hizmetleri üretmesi beklenmiyor.
Bize kuyu ölçülerini vermeniz halinde tüm ürünler ambalajlı olarak şantiyenize sevk edilir.

                                                                         Makina Daireli Asansörler, 


Makina Dairesiz Asansörler,
Hidrolik Asansörler,
Araç Asansörleri,
Monşarj Asansörler
Panoramik Asansörler, Sedye Asansörleri,
Engelli Asansörleri,
Villa Asansörleri,
Yük Asansörü
Kuyu Dipsiz Asansörler,
Yangın Asansörü,
Otopark Asansörü,

Makine Dairesiz Asansör Sistemleri



VVVF, Makina Dairesiz Asansör Sistemleri


Kuyu dibi ve son kat mesafesi uygun olmayan eski yapılarda veya yeni ve önceden asansör düşünülmemiş binalarda ilave asansör ihtiyacı için; 0.63-1.00m/sn hızaralıklarında, 225kg - 800kg kapasiteli yolcu asansörleri için ideal çözümler sunar.

Makine Daireli Paket Asansör Sistemleri






Çift Hızlı
VVVF Hız Kontrollü

Kapılar : Yarı Otomatik veya Tam Otomatik
Kabin : Laminat Kaplama - Komple Paslanmaz
Ray Grubu : Yerli / İthal
Makine Motor : Yerli / İthal

Kapasite : 320 Kg - 400 Kg - 480 Kg - 630 Kg - 800 Kg -
1000 Kg - 1250 Kg - 1600 Kg

Hız : 0,63m/sn - 1 m/sn - 1.20 m/sn - 1.60 m/sn

Durak Sayısı : 15 Durağa Kadar

26 Temmuz 2013 Cuma

Panoramik Asansör

    PANORAMİK ASANSÖRLER
    Panoramik asansörler açık havada, alışveriş merkezlerinde, tren istasyonlarında v.s. başarıyla monte edilebilmektedir. Panoramik asansörün en büyük özelliği yan ve arka cephelerinin tamamen camdan üretilmesidir. Cazip tasarımların, müşteri beklentilerini ve kullanıcıların kullanım keyfini eşsiz bir şekilde birleştiren özel bir çözümdür. Görsellik açısından asansör tasarımından elde edebileceğinizin en iyisidir. Bina mimarisine uygun olarak Tahrik düzeni elektrik ve hidrolik yapılabilmektedir. Panoramik asansörlerimiz 4 kişiden 21 kişiye kadar çeşitli kapasite ve 0,63 m/sn hızdan 2,5 m/sn hıza kadar çıkabilen özelliklere sahiptirler.
    Yüksek hız ve konfora aşırı dikkat edilen binalarda frekans kontrollü hız kontrol üniteleri kullanmaktadır. Frekans kontrollü sistemler konfor ve hassasiyetin yanında %45 elektrik tasarrufu sağlar.

Hidrolik Asansör

HİDROLİK ASANSÖRLER
Kaldırma işi, hidrolik sıvısını, kabini doğrudan veya dolayı olarak etkileyen bir kaldırıcıya sevk eden ve elektrikle tahrik edilen bir pompa vasıtasıyla gerçekleşen asansörlerdir. Bu asansörlerde aşağı yön hareketi kabinin kendi ağırlığı ile gerçekleşmektedir. Hidrolik asansörlerde makine dairesine genel olarak, ilk duvar seviyesinde bulunur. Burada bir yağ kazanı ve bunun üzerinde hidrolik makinesi ( düzeneği ), kumanda panosu ve hidrolik sıvısının içinden geçtiği hortumlar bulunmaktadır. Asansör kuyusu içinde; Kabin, varsa karşı ağırlık, silindir piston sistemi, askı tertibatı ve tamponlar bulunmaktadır.
Pompalanan yağ, hidrolik makinesinden belirli şartları yerine getirerek geçip borular vasıtasıyla silindiri harekete geçirirler. Silindir doğrudan veya dolaylı olarak bağlanmış olabilir. Silindirin ittiği kabin alınan kumanda ile gerekli kata taşınır. Konutlarda, villa ve evlerde, tadilat gören binalarda; bina statiğine ek yük getirilmesinin istenmediği durumlarda ( örneğin eski asansörler fabrikalarda, alış veriş merkezlerinde panaromik olarak kullanırlar. Asansörler genel olarak yapılan sözleşmeler gereği aylık, 6 aylık olarak gerekli bakımlardan geçmelidir. Hidrolik asansörler elektriğin tahrik ettiği pompanın yapı itmesiyle pistonların kabini kaldırma esasına göre çalışır.

Sedye Asansörü

SEDYE ASANSÖRLERİ
1600 kg, 2000 kg ve 2500 kg’ a kadar taşıma kapasitesine ve 0-0,40 m/s’ den 3 m/s ye kadar hızla sahip olan III. Sınıf hasta asansörleri tam otomatik veya yarı otomatik olarak tercih edilebilir.
Diğer asansörlerden ayrıcalıklı özelliği; Hastanın konforu ve daha sağlıklı, güven taşımacılıktır.
Sedyenin asansöre giriş- çıkışında sarsıntı olmaması için kabin katlara göre hassas ayarlanır.
Elektrik kesilmelerine karşı önlem, ayarlanmış ışık akısı, atnibakteriyal tedbirler, paslanmaz akşam gibi ekstra donanımlar ilave edilmiş asansörlerdir.

Monşarj Asansörü

MONŞARJ ASANSÖRLERİ
Servis asansörleri genelde otel, restoran ve villalarda mutfaktan yemek yenilen kata, tabak, bardak, tepsi taşınmasında kullanılır. Sadece yük taşımak amaçlı olarak, insanların giremeyeceği boyutlarda tasarlanırlar. Küçük tip yük asansörleri olarak düşünebileceğimiz Servis asansörleri 50 kg’ dan 250 kg’ a kadar değişik Taşıma kapasitelere sahiptir. Monşarj tipi servis asansörleri, genelde giyotin tipte kapılırdırlar. Giyotin kapılar, basit bir hareketle açılıp kapanması sayesinde kullanıcıya büyük kolaylık sağladığı gibi, yarı otomatik kapılar gibi açıldıklarında yer de işgal etmezler. Hijyenik olmak zorunda oldukları için paslanmaz çelik kabin ve kapılar her zaman için tercih edilmektedir.
Asansörde Talebinize ve Asansör Kuyusuna Uygun Olarak;
  1. Giyotin Tıp veya Manuel Tıp kat kapı seçenekleri,
  2. İthal veya Yerli Makine Motor seçenekleri,
  3. Tek hız veya çift hız seçenekleri,
  4. Basit kumanda, kattan kata gönderme özelliği,
  5. Tam elektronik mikroişlemci kontrollü kumanda panosu,
  6. Kabin,, elektrostatik boyalı veya desenli satine paslanmaz saç kaplamalı duvar özelliklerine sahiptir.
  7. Hijyenik şartlara dikkat edilmesi gereken servis asansörlerinde paslanmaz çelik kabin iç kaplamaları, antibakteriyel taban malzemeleri seçilir.

YÜK ASANSÖRLERİ

YÜK ASANSÖRLERİ
Fabrika, depo ya da otoparklarda kullanılmak üzere tesis ettiğimiz tüm asansörlerimiz ağır ortam şartlarında başarıyla çalışır. Tesis edildiği binanın en zor şartlarına göre tasarlanan yük asansörlerimiz, 500 kg dan 10,000 kg kadar çeşitli kapasitelerdedir. Tahrik düzeni ise makineli veya hidroliktir.
Seyir mesafesinin çok olmadığı orta yükseklikte binalarda hidrolik çözümlerimiz ile hem konforlu bir seyir yaşayabilir hem de işletme maliyeti açısından oldukça önemli bir tasarruf sağlayabilirsiniz. Kapı tiplerimiz ihtiyaca özel olarak, istenilen temiz açıklığı ve yüksekliği sağlayacak şekilde, yarı otomatik çift kanatlı veya tam otomatik olarak kullanılmaktadır.

ELEKTRİKLİ ASANSÖRLER

ELEKTRİKLİ ASANSÖRLER
Makine dairesindeki tahrik motorunun kumanda panosundan aldığı komut vasıtasıyla harekete geçip, kabini istenilen yöne hareket ettirmesi yoluyla çalışır. Kabin, karşı ağırlıkla müşterek çalışır. Aralarındaki çelik halatın tahrik kasnağı ile sürtünmesinden kaynaklanan bir hareket vasıtasıyla yukarı aşağı hareket ederler. Kabin ve karşı ağırlık birbirleri ile yaklaşık eşit ağırlıktadırlar. Bu sebeple enerjiden tasarruf edilmiş olmaktadır. Bu tür tahrik makinelerine sürtünme tahrikli asansörler denir. Ayrıca Halat veya zincirin tahrik kasnağı üzerine sarılması ile çalışan asansörlerde mevcuttur. Bu şekilde çalışan asansörlere de tamburlu asansörler denir.
Asansörler taşıma kapasitesine göre türlere ayrılır. Konutlarda kullanılan asansörler; 100, 180, 240, 320, 400, 630, 1000 kg olmak 7 türe ayrılır. Konut dışı yerlerde kullanılan asansörler; 630, 800, 1000, 1200, 1600 kg olmak üzere 5 türe ayrılır. Sağlık tesislerinde kullanılan asansörler; 1600, 2000, 2500, kg olmak üzere 3 türe ayrılır. Asansörler hızlarına göre 0,63m/sn, 1 m/sn, 1,6 m/sn, 2,5 m/sn ve 2,5 m/sn’ nin üzerindeki hızlar olmak üzere 5 çeşittir. Bunlara bağlı olarak asansörlerin kabin, makine dairesi ve kuyu boşluğu ebatları da değişiklik arz etmektedir. Yine bunlara ek olarak asansörler hızlarına göre değişik güçte motor ve fren sistemi kullanmaktadır. Regülatör düzeneği asansör halatlarının kopması durumunda devreye girip kabini frenleyen bir emniyet tertibatıdır.

Makine Daireli Asansör Ölçüleri

Makina Daireli Asansör Ölçüleri
MAKİNA DAİRELİ ASANSÖR ÖLÇÜ ve BOYUTLAR TABLOSU
GENEL AMAÇKONUTLAR
Beyan Yükü (kütle) -kg320400630
KABİN EBATLARI (mm)GENİŞLİK (CW)90011001100
DERİNLİK (CD)100010001400
YÜKSEKLİK(CH)220022002200
KABİN ALANIMİNİMUM (m2)0,790.981.45
MAKSİMUM(m2)0,91,171,66
DURAK KAPILARIGENİŞLİK (DW)700800800
YÜKSEKLİK(DH)200020002000
KUYU EBATLARI(mm)GENİŞLİK (SW)Teleskop Kapı140016001600
GENİŞLİK (SW)Merkez Kapı*18001800
DERİNLİK (SD)160016001900**2100

Yük Asansör Ölçüleri

YÜK ASANSÖRLERİ ÖLÇÜ ve BOYUTLAR TABLOSU
GENEL AMAÇKABİN TAŞIMA KAPASİTESİ (KG)
Beyan Yükü (kütle) - Kg630100016002000
KABİN EBATLARI (mm)GENİŞLİK (CW)1100135015001500
DERİNLİK (CD)1400175022502700
YÜKSEKLİK (CH)2200220022002200
KABİN ALANIMİNİMUM (m2)1,392,133,043,65
MAKSİMUM (m2)1,542,363,384,05
DURAK KAPILARIGENİŞLİK (DW)1100130015001500
YÜKSEKLİK (DH)2100210021002100
KUYUGENİŞLİK (SW) TK2100***
GENİŞLİK (SW) MK*240027002700
DERİNLİK (SD)1900230028003200

Sedye Asansör Ölçüleri

SEDYE ASANSÖRLERİ ÖLÇÜ ve BOYUTLAR TABLOSU
GENEL AMAÇKABİN KAPASİTESİ (Kg)
Beyan Yükü (kütle) - kg160020002500
KABİN EBATLARI (mm)GENİŞLİK (CW)140015001800
DERİNLİK (CD)240027002700
YÜKSEKLİK (CH)230023002300
KABİN ALANIMİNİMUM (m2)3,243,824,62
MAKSİMUM (m2)3,564,25
DURAK KAPILARIGENİŞLİK (DW)130013001300+
YÜKSEKLİK (DH)210021002100
KUYU EBATLARI (mm)GENİŞLİK (SW) TK240024002700
GENİŞLİK(SW) MK***
DERİNLİK (SD)300033003300

Monşarj Asansör Ölçüleri

Monşarj Asansör Ölçüleri

50 Kg - 100 Kg - 300 Kg KAPASİTELİ
MONSARJ ASANSÖRLER
KAPASİTE (Kg)KABİN (mm)KAPI (mm)CW: KABİN GENİŞLİĞİ
CD: KABİN DERİNLİGİ
CH:KABİN YÜKSEKLİĞİ
DW:KAPI GENİŞLİĞİ
DH:KAPI YÜKSEKLİĞİ
CWCDCHDWDH
50500500800500120C
1008008001200800120C
30080010001200800120C

Yürüyen Merdiven Ölçüleri / Projesi

YÜRÜYEN MERDİVEN ÖLÇÜLERİ
Yürüyen merdivenler, günümüzde insan trafiğinin bulunduğu iş merkezleri, büyük mağazalar, süper marketler, metrolar, havaalanları, hastaneler, fabrikalar, oteller, restoranlar gibi yerlerde insan naklinin sürekli ve güvenli olarak sağlanması için yaygın olarak kullanılan her tip bina için vazgeçilmez taşıma sistemleridir.


YÜRÜYEN MERDİVEN, YOL ve RAMPALARA AİT ÖLÇÜ ve BOYUT TABLOSU
AD
KAPASİTE (Personel/h)
ADIM GENİŞLİĞİ
(mm)
HIZ (m/s)
AÇI
YATAY ADIMLAR
Ticari
Yürüyen
Merdiven
4500
600
0.50
30 °
2
6750
800
9000
1000
4500
600
3
6750
800
9000
1000
4500
600
35 °
2
6750
800
9000
1000
4500
600
3
6750
800
9000
1000
Slimline
Yürüyen
Merdiven
4500
600
0.50
30 °
2
6750
800
9000
1000
4500
600
3
6750
800
9000
1000
4500
600
35 °
2
6750
800
9000
1000
4500
600
3
6750
800
9000
1000
Ağır Çalışma Şartları İçin Yürüyen Merdiven (Metro, Çarşı)
4500
600
0.50
30 °
3
6750
800
9000
1000
Kademeli
Yürüyen
Merdiven
4500
600
0.50
30 °
2
6750
800
9000
1000
Yürüyen Yol
ve Rampalar
6750
800
0.50
0 ° ~ 6 °
Yatay
9000
1000
6750
800
10 ° ~ 12 °
Tek Eğim
6750
800
6750
800
9000
1000
Çift Eğim

Hidrolik Asansörler

Hidrolik Asansör Nedir?

Akışkanlar mekaniği, diğer bir deyişle hareket için gerekli mekanik enerjiyi sıvılar yardımı ile transfer etme tekniğine hidrolik sistem denir. Mekanik enerjinin sıvılar vasıtası ile elde edildiği asansöre hidrolik asansör denmektedir. Hidrolik sistemler diğer sistemlere göre maliyet olarak çok daha ekonomik ve daha az yer kaplayan sistemlerdir. Hidrolik sistemler daha az güç ve enerji kulanıldığından sıkça tercih edilmektedir. Hidrolik sistemlere asansörlere, iş makinaları, vinçler, krikolar, robotlar ve nerede ise bütün metal endüstrisinde güç transferi kolaylığı sebebi ile rastlayabiliriz. Hidrolik sisteme sahip makineler; konforlu, vibrasyonsuz ve kolay kontrol edilebilir özelliklere sahiptir. Mekanik hareketler hidrolik sistemler kullanılarak kolay bir şekilde elde edilebilir.
Hidrolik asansör gücünü bir pompa yardımı ile sağlamaktadır.Basınçlandırılmış hidrolik yağın pistonu tahrik etmesi esasına dayanmaktadır. Hidrolik asansörlerin inşa edilmesi için EN 81-2 adı altında bir standart bulunmaktadır.EN 81-2 asansör standardı hidrolik asansörün emniyetli bir şekilde kurulması açısından tanımlama yapmaktadır.
Hidrolik sistemin özü yüksek gücü tahrik unsuru ile ileten bir elektrik motorundan oluşmaktadır. Hidrolik asansör sistemlerinde en yaygın kullanılan konfigürasyon, motorun tanktaki hidrolik yağın içine tamamen daldırıldığı konfigürasyondur.Sistem bu şekilde bir pompaya doğrudan bağlıdır.Hidrolik asansörlerde motor büyüklüğü asansör performasını direkt olarak etkliler. Hidrolik asansörlerde motor seçimi ve sşstemin ideal olarak boyutlandırılması ile ortaya çıkan enerji kabin hızını belirmektedir. Hidrolik asansörlerin en çarpıcı özelliklerinden bir tanesi aşağı dikey hareket esnasında bir enerji kullanmamasıdır. Hidrolik asansör sistemlerinde aşağı hareket seyir hızı arttırılmak sureti ile yukarı dikey hareket hızı azaltılarak ekstra bir maliyete gerek kalmadan ortalama seyir hızının kontrol edilebilmesidir. Bu teknik kullanılarak asansör (Yukarı/ Aşağı) hızı muhafaza ve kontrol edilerek daha küçük asansör motorları kullanılabilmektedir.Bu nedenle hidrolik asansör doğru motor seçimi ile enerjinin % 30 gibi bir oranla tasarruf ile kullanılmasına imkan vermektedir.

Hidrolik Asansör Çeşitleri

Uygulama alanlarının değişikliğine ve kullanım alanlarına göre hidrolik asansörlerin değişik çeşitleri bulunmaktadır. En çok kullanılan hidrolik asansör çeşitleri:
  • Hava Asansörleri: İşçileri veya malzemeleri normalde erişilemeyen yüksekliklere taşınması sağlamak amacı ile kullanılır.
  • Hidrolik Liftler: Hidrolik kaldırma gücü ile ayarlanabilir tezgahlarla işçilere platform üzerinde çalışma imkanı sağlar.
  • İnsan Asansörleri: İnsanların konut, işyeri ve alışveriş merkezlerinde aşağı-yukarı yolculuk yapmalarını sağlamak amacı ile kullanılır.
  • Hidrolik Araç Asansörleri: Bakım, onarım yada temizlik maksadı ile yüksek tonajlı araçları kaldırmak amacı ile kullanılır.
  • Platform Asansörleri: Büyük ölçekli yük veya platformları kaldırmak için kullanılır.Örnek: Uçak gemisi, uçak platformu..
  • Küçük Hidrolik Asansörler: Arabayı kaldırmak için kullandığınız kriko basit bir hidrolik asansör sayılabilir.
  • Döner Liftler: Otomotiv üretimi sektöründe sıkça kullanılan bir kaldırma aracıdır.
  • Palet Asansörleri: paletler ile malzeme taşımak amacı ile nakliye işlemlerinde kullanılır.
Hidrolik asansörler üretim tesisleri, çok katlı binalar, otomobil onarım servisleri, depo, antrepo, inşaat şantiyeleri gibi yerlerde kullanılmaktadır.

Hidrolik Asansör Dikkat Edilecekler!

  • Asansör, asansörler, hidrolik asansörler ve sisteme dahil tüm araçlar yetkili servis tarafından kontrol edilmeli ve bakım yapılmalıdır.
  • Hidrolik basınç ideal ve üretticinin önerdiği seviyede olmalıdır.
  • Kumanda paneli, teçhizat ekipmanları, yüzey cıvataları ve pistonlar periyodik olarak kontrol edilmelidir.
  • Asansör bağlantı elemanları kontrol edilmeli, hasarlı veya çatlak parçalar değiştirilmelidir.
  • Asansörün bulunduğu alan, alet, ekipman, bağlantı hortumları, teller temiz tutulmalıdır.
  • Hidrolik asansörlerde kaldırma veya taşıma kapasitesi geçilmemelidir.
Hidrolik asansör, bina pojelerinde yerleşim ve alan problemlerinin olduğu zamanlar çok daha fazla tercih edilmektedir. Binanıza daha sonradan bir asansör eklenmek istenirse kuşkusuz bunun adı hidrolik asansördür..
Hidrolik Asansör Avantajları:
Asansör makine dairesinin bununacağı alan rahatça belirlenir.
Asansör kuyusu alt ve üst alan boşlukları daha az bir alanla kullanılır.
Asansör sisteminin binaya gelen taşıma yükü ve bina statikleri bakımından yükleri tabana iletilerek sağlıklı bir yapı inşa edilir.
Hız kontrolü kullanmaksızın kalkış ve duruşlarda daha az hissedilir darbe etkisi.
Kat aralarında hassas ayarlar yapılabilir.
Elektrik kesintileri ve diğer enerji kaynaklarının olmadığı durumlarda kata gelme sistemi ekonomik olarak çözülebilir.
Sessiz çalışan bir asansör kullanım amacı için hidrolik asansör idealdir.
Hidrolik Asansör Dezavantajlar:
Hidrolik asansör düşük bakım, onarım ve servis hizmetleri demektir.Ancak hidrolik asansör sisteminde kullanılan hidrolik yağının basınç faktörüne bağlı olduğu için, asansör yük taşıma esnasında yağın ısınması ile birlikte hidrolik yağ özelliği değiştiği için ısıtıcı ve soğutucu sistem üzerinde durulması gereken bir durumdur. Orta büyüklükteki bir hidrolik asansörde takribi olarak 200 lt yağ bulunmaktadır. Yağ değişimleri zamanından önce yapılmalıdır.
Pompa ve piston maliyetlerinin pahalı olması nedeni ile ilk kurulum diğer asansör çeşitlerine göre daha pahalıdır.
Elektrikli asansörler ile karşılaştırıldığında enerji sarfiyatı açısından uygun değildir.Bir hidrolik asansör hız, taşıma kapasitesi olarak bir elektrikli asansör ile kıyaslandığında aynı yükleri taşımada daha büyük bir motor gücüne ihtiyaç duyduğu için daha fazla enerji harcamaktadır. Bu sebeple 2 kat daha fazla enerji harcayan hidrolik asansör çok katlı binalarda tercih edilmemelidir.